Na obzoru je nejhorší vlna veder v zaznamenané historii

16.07.2022 08:49 1034 zhlédnutí
Článek redakce

ČR - Třetí červencový víkend v Česku bude lidově řečeno v cajku. Tedy za předpokladu, že za „cajkovní“ budeme považovat teplotně podprůměrné počasí a že se nebudeme cítit jako antarktický ledovec, který si zajel na dovolenou do Karibiku.

Pár Barbara a Jürgen, tato dvojice Čechy připraví o naložení se do bazénu lomeno vodní radovánky lomeno co chcete. Barbarou je myšlena tlaková níže nad Skandinávií a Jürgenem tlaková výše nad Irskem a Velkou Británií. Nad rovníkem v tlakových nížích vzduch proudí proti směru hodinových ručiček, v tlakových výších naopak ve směru hodinových ručiček, takže od chladného a vlhkého severozápadního větru nás může spasit jen do očí bijící meteoinženýrství. Ale to se nestane. Co se však nejspíše stane, zatím to tak pořád vypadá, je nejúmornější vlna veder za celou dobu meteorologických měření a pozorování.

Věc se má následovně: Jürgen se po neděli přesune k jihovýchodu, respektive postupně projde českým, slovenským a ukrajinským vzdušným prostorem s tím, že v ukrajinském vzdušném prostoru jeho existence patrně skončí. Jürgen zjevně bedlivě sleduje zprávy, proto nebude pokračovat dál. Druhým podstatným hráčem, vlastně hráčkou bude cyklóna, která z Pyrenejského poloostrova (kde v předešlých dnech měli až 46 °C) postoupí k Britským ostrovům. A tak do západní a částečně i střední Evropy pronikne velmi teplý vzduch od jihu. S odkazem na aktuální výpočty modelu GFS, v úterý (19. července) na území Anglie bude až 42 °C a na území Beneluxu až 43 °C. Dosud nejextrémnější teplota byla v Anglii (potažmo v celém Spojeném království) naměřena 25. července 2019, a to 38,7 °C. A v Beneluxu 43 °C taky ještě nikdy nebylo, přesněji v době, kdy lidé počasí tak nějak sledovali a hlavně měřili. A co my? Upečeme se s ostatními?

Nejdříve ještě předpověď na víkend:

Sobota: Maxima okolo 20 až 24 °C, minima kolem 12 až 8 °C. Do cca 10 hodin jasno až polojasno, potom přechodně oblačno až zataženo a večer opět bez mraků. S deštěm nepočítejte.

Neděle: Maxima okolo 22 až 26 °C, minima kolem 11 až 7 °C. Nádherně, to znamená jasná obloha. Dobrá, úplně ne, objeví se trochu vysoké oblačnosti. Ale asi až ve večerních hodinách, tudíž bychom se po delší době mohli pořádně opalovat, byť teploty budou relativně mírné.

A teď předběžná předpověď na pracovní týden (pro západní a severozápadní Čechy):

  • Pondělí: nejvyšší odpolední teploty okolo 26 až 30 °C
  • Úterý: nejvyšší odpolední teploty okolo 33 až 37 °C
  • Středa: nejvyšší odpolední teploty okolo 33 až 37 °C
  • Čtvrtek: nejvyšší odpolední teploty okolo 25 až 29 °C
  • Pátek: nejvyšší odpolední teploty okolo 23 až 27 °C

Situace v příštím týdnu je ještě nejistá, avšak očividně se zapotíme, třebaže ne tolik jako Britové nebo Belgičané...


Líbil se vám článek?
(0 hlasů)
Tipy na výlet
Kamenná slunce. Foto: Oldřich Hájek
Předchozí článek Oldřich Hájek  10.07.2022 1250
OBRAZEM: Nedaleko Loun ze skály září kamenná slunce. Jde o světový unikát v Českém středohoří
Hnojnice - Možná jste si toho místa někdy všimli, když jste jeli po nedaleké silnici. Nenápadný...
Zprávy
Zdroj: SPZ Triangle
Následujicí článek Oldřich Hájek  18.07.2022 885
Investice za miliardu a 400 pracovních míst. V Trianglu se bude vyrábět zelený vodík
Ústecký kraj - Slavnostním podpisem uzavřel Ústecký kraj se společností FOR H2ENERGY, s. r. o.,...

Štítky: Počasí

Nové články

K tématu