22. bře 2022 12:41

S vlakem a kolem na výlet? Proč ne! České dráhy nabízejí snadnou přepravu jízdních kol v 6 800 vlacích denně

Ohodnotit tuto položku
(0 hlasů)

ČR - Jízdní kolo lze snadno přepravit prakticky ve všech vlacích Českých drah. Denně je to v průměru skoro 6 800 spojů. Drtivá většina vlaků nabízí úložný prostor pro větší množství kol. S kolem ve vlaku se lze vydat i do zahraničí na zajímavé dálkové cyklotrasy. Podle loňského nezávislého průzkumu Evropské cyklistické federace (ECF) patří České dráhy do TOP 10 k cyklistům nejvstřícnějších železničních dopravců v dálkové dopravě. Hodnoceno bylo na 70 dopravců a dopravních projektů.


Nejčastěji lze kolo přepravit jako spoluzavazadlo. V takovém případě nakládá kolo, dohled nad ním má po celou cestu a také vykládku zajišťuje sám cestující. Cena za takovou přepravu je od 30 Kč do 50 kilometrů po 75 Kč na vzdálenost více jak 351 kilometrů. Pro celodenní putování a opakované využití vlaku během dne lze koupit také celodenní doklad za 99 Kč. Vlaky s větší kapacitou míst pro kola jsou v takovém případě v jízdním řádu označeny symbolem. V dálkových spojích je pak obvykle možná nebo povinná rezervace místa.
Ve 453 spojích funguje také úschova během přepravy. V těchto vlacích je přeprava kola zajištěna ve speciálním voze v uzamčeném služebním oddíle. Kapacita úschoven je obvykle až několik desítek jízdních kol. Při nakládce a vykládce v takovém případě asistuje vlakový doprovod Českých drah. Za přepravu kola v tomto případě se platí stejně jako u spoluzavazadla a úschovné je zdarma.
V některých oblastech lze využívat i zvýhodněné podmínky pro cestování s jízdním kolem v rámci integrovaných dopravních systémů a regionálních nabídek například v příhraničí. Jde kupříkladu o cestování s kolem na území Prahy nebo s jízdenkami EgroNet, EURO-NISA-TICKET atp.

S KOLEM VE VLAKU TAKÉ DO ZAHRANIČÍ
Kolo lze ve vlaku přepravovat také do zahraničí. Vlaky Českých drah sledují řadu populárních evropských cyklotras, např. Dunajskou, Labskou, Greenway Praha – Wien nebo cyklotrasu Mnichov – Praha. České dráhy odbavují jízdní kola přímými doklady do Německa, Rakouska, Maďarska, Nizozemska, Dánska, Lucemburska, Švýcarska, Polska, Slovenska, Chorvatska, Slovinska a Belgie. Dovozné bez ohledu na vzdálenost je 10 eur, na Slovensko pak 3 eura. U dálkových vlaků je obvyklá také povinná rezervace místa pro přepravu jízdního kola. České dráhy přepravují kola ve vlacích na většině mezinárodních linek, například do Berlína a Hamburku, Krakova a Varšavy, Žiliny, Budapešti, Vídně a Grazu, Lince nebo do Mnichova.

kolo2 38195


SPECIÁLNÍ CYKLOVLAKY MÍČÍ DO ATRAKTIVNÍCH CYKLORÁJŮ
České dráhy ve spolupráci s objednateli veřejné dopravy vypravují v cyklistické sezóně také speciální cyklovlaky. Ty jezdí podél atraktivních cyklostezek nebo míří z velkých měst do cyklistických rájů. Mezi speciální cyklovlaky patří například spoje „Cyklo Ohře“ mezi Chebem a Karlovými Vary, „Cyklo Brdy“ z Prahy do Příbrami, Březnice a Blatné, „Český ráj“ z Prahy do Jičína a Turnova, „Expres Pálava – Podyjí“ z Brna do Šatova a další. Jedinečný zážitek pro rodiny s dětmi nabízí „Cyklohráček“ z Prahy do Slaného. Vlak nabízí jak speciální vagóny pro přepravu jízdních kol, tak vagóny vybavené stolními hrami nebo upravená jako dětské hřiště. Podmínky přepravy kol v těchto speciálních cykloturistických vlacích jsou stejné jako v běžných spojích.

kolo1 ec13d

PŮJČTE SI KOLO NEBO KOLOBĚŽKU NA NÁDRAŽÍ
Na zhruba 70 železničních stanicích Českých drah v různých koutech Čech, Moravy a Slezska si lze půjčit jízdní kolo. V řadě půjčoven jsou k dispozici také stále více populární e-bike a koloběžky. Kola jsou kvalitně servisovaná a s kolem si lze vypůjčit také základní vybavení, především helmy. Využití cyklopůjčoven Českých drah má řadu výhod. Na cestu nemusíte převážet vlastní kolo. Kola lze ve většině případů vracet i v jiném místě, než jste si je půjčili a jejich přeprava na vybraných tratích v okolí půjčovny bývá bezplatná. Každoročně si kola v půjčovnách Českých drah půjčí tisíce zákazníků.


Podrobnosti k cestování s jízdním kolem lze vyhledat také na www.cd.cz/kolo.
Podrobnosti k půjčovnám jízdních kol ČD BIKE lze vyhledat také na www.cd.cz/cdbike.

Číst 780 krát

Zanechat komentář