VIDEO: Motorkáři z ČEZ se spřátelenými motokluby pomáhají nemocným dětem. Získali pro ně přes milion!

09.04.2022 09:52 1199 zhlédnutí
Článek redakce

ČR - Úctyhodných 810 011 korun za prodané kalendáře a 230 000 korun od Nadace ČEZ, veliká radost a tisícerá slova díků nad symbolickými šeky a velmi dobrý pocit motorkářů ze Skupiny ČEZ a jejich přátel, kteří se sdružují pod názvem „Jednou stopou PRO…“ Tak by se dalo ve stručnosti shrnout nedávné dění v Informačním centru Elektrárny Ledvice. Původním záměrem přitom bylo, získat prodejem kalendáře na rok 2022 „pouhých“ 300 000 korun na zaplacení výcviku a předání asistenčního psa Magdalénce z Prahy, která má nádorové onemocnění na prodloužené míše, takže ztrácí hybnost rukou. Ve finále ovšem získala nejen novou čtyřnohou kamarádku – černou labradorku Tiu, ale z vybraných peněz obdarovala i dvě organizace. Nad tím, jak naloží se zbytkem peněz, nyní přemýšlí celá rodina.

Hrdinkou kalendáře JEDNOU STOPOU PRO… 2022 je jedenáctiletá slečna Majda, která má z důvodu nádorového onemocnění na prodloužené míše tělesné postižení. Ztrácí hybnost rukou, obratnost a jemnou motoriku, zhoršuje se jí chůze. Po setmění odmítala být sama. Proto krom rodičů a sester, kteří jí věnují veškerou lásku a péči, potřebovala ještě někoho, kdo by se stal jejím věrným přítelem a společníkem, a to doslova na čtyřiadvacet hodin denně. Tím je speciálně vycvičená fenka Tia z pražského Centra výcviku psů pro postižené – Helppes. Již vloni během focení kalendáře se obě sbližovaly a v dalších měsících i nacvičovaly situace, které jsou dnes pro ně běžnou součástí společného života.

„Jako by k sobě patřily odjakživa,“ říká s dojetím v hlase maminka Eva Fišerová a dodává: „Že jsou motorkáři z ČEZ srdcaři a dokážou pomoci tam, kde je třeba, víme už dávno. Ale že se jim místo pro nás potřebných 300 000 podaří získat prodejem kalendáře 810 011 korun, nás opravdu dostalo a hlavně dojalo. Jsme rádi, že jsme získali tak perfektní přátele a všem moc děkujeme.“



Z celkové částky 810 011 se zatím podařilo „utratit“ rovných 400 000 korun. Respektive 300 000 stál výcvik a předání Tiy. Dalších 100 000 korun Majda rovným dílem rozdělila mezi Centrum dětské neuroonkologie v Motole, kde se léčí, a Domov sv. Máří Magdalény v Jiřetíně pod Jedlovou, v němž poskytují dočasný azyl zejména maminkám se sníženými mentálními schopnostmi, obětem domácího násilí a jejich dětem. „Ještě potřebujeme pro Madlenku nějaký lehký vozíček, abychom mohli všichni společně poznávat svět, tedy aby zvládla i delší a pro ni mnohem na pohyb náročnější výlety. Možná přidáme i rehabilitační pobyt. Zbytek peněz během roku přerozdělíme mezi další děti, co je potřebují více než my,“ poznamenala ještě maminka Eva.

Nápad na kalendáře vznikl na srazu

Nápad charitativních kalendářů „Jednou stopou pro…“ se kdysi zrodil v hlavách motorkářů ze Skupiny ČEZ na jejich prvním dvoudenním srazu ENERGY MOTODAY v Jesenici na Rakovnicku. Jak jinak, během debaty u piva. „Přemýšleli jsme nad tím, jak bychom se mohli společně věnovat charitě, když jsme každý z jiného koutu republiky a různých profesí, byť nás spojuje energetika a příslušnost k ČEZ. Mysleli jsme si, že nafotíme jeden kalendář „pro někoho“, kdo zrovna „něco“ v rámci svého zdravotního hendikepu potřebuje a jeho rodina na to momentálně shání finanční prostředky a tím bude vystaráno. Jenže i po dvou letech byly ohlasy mezi našinci tak silné, že mezi prvním a druhým kalendářem byla jen roční přestávka. Teď už je náš kalendář Jednou stopou pro… každoroční pravidelností. V současné době proto už přemýšlíme, pro koho pojedeme jednou stopou v roce 2023,“ říká Kamila Češpivová, která pracuje v Elektrárně Ledvice.

Stojí přitom nejen u zrodu dvoudenních setkání moto-energetiků, ale společně se svou „pravou i levou rukou“ Zdeňkou Lukáčovou (rovněž z Elektrárny Ledvice) je hlavní hybnou silou focení. Třetím místním a důležitým do party je amatérský fotograf Jiří Zelenka, který má na svědomí všechny dosud vydané kalendáře. Jejich nosnými tématy vždy byly modelky a modely s motorkami s pozadím elektrárenských či důlních technologií, případně vodních elektráren Skupiny ČEZ. Pouze v roce 2020 se focení vzhledem k proticovidovým opatření uskutečnilo v „ateliérovém“ prostředí ústeckého motoclubu Garáž.

Modelky a modelové jsou z celé republiky

„Máme za sebou pět kalendářů, na jejichž realizace se podílelo více než šedesát modelů a modelek a tím i více než šedesát úžasných strojů. Kolegyně a kolegové na snímcích jsou opravdu z celé republiky. Napříč celou Skupinou ČEZ pracují na různých pozicích prakticky ve všech klasických, některých vodních a obou jaderných elektrárnách. Z větších měst pak musím pochopitelně začít Prahou, po níž následují například Chomutov, Ústí nad Labem, Děčín, Plzeň, Kolín, Pardubice, Třebíč… Fotek už je za těch pět let asi milion. Co je ovšem nejdůležitější, za tu dobu už do světa putovalo více než 3 300 kalendářů a celková částka získaná jejich prodejem přesáhla 1 510 000 korun. Děkujeme všem za přízeň a podporu. Ne nadarmo je naším hlavním motem – Má to SMYSL,“ kvituje Kamila Češpivová.

Pomáhá Nadace ČEZ i aplikace pro mobily

Přízeň a podporu mají motorkáři pochopitelně i u Nadace ČEZ. Ta nasadila jejich projekt Jednou stopou pro… do mobilní aplikace EPP-Pomáhej pohybem. Díky motorkářům a dalším sportujícím lidem z celé republiky tak mohla Nadace ČEZ přeposlat na charitativní moto-účet 230 000 korun. Ty byly přerozděleny mezi další čtyři vážně zdravotně postižené děti.

„Nikdo z nás nečekal, že se kolegům na motorkách a jejich přátelům podaří nashromáždit tak úctyhodnou částku, respektive 810 011 korun pro Madlenku a navíc 230 000 pro další čtyři hendikepované děti. Ano, opravdu má jejich počínání smysl, zvláště když na konci jejich každoročního snažení jsou vidět šťastné tváře dětí a jejich rodičů. Smekám před nimi, neboť jasně dokazují, že i na první pohled drsní motorkáři mají srdce na tom správném místě. V podpoře motorkářů ze Skupiny ČEZ a jejich charitativního projektu „Jednou stopou pro“ budeme proto pochopitelně pokračovat i nadále,“ uzavírá Miroslav Svoboda, ředitel Elektrárny Ledvice.


Líbil se vám článek?
(0 hlasů)
Co se chystá
V Litvínově bude v neděli na náměstí Food Festival. Ilustrační foto
Předchozí článek Oldřich Hájek  09.04.2022 1393
13 tipů na víkend! Přinášíme velký přehled zajímavých akcí z celého regionu
Ústecký a Karlovarský kraj - Přinášíme velký přehled víkendových akcí v našem regionu. Čekají vás...
Tipy na výlet
Foto: Dresdner Parkeisenbahn
Následujicí článek Oldřich Hájek  11.04.2022 1560
Parková železnice zahajuje svou 73. jízdní sezónu. Lokomotivy se tam prohánějí Velkou zahradou
Drážďany - V neděli 10. dubna zahájila Drážďanská parková železnice svou 73. sezónu.

Nové články

K tématu